środa, 11 grudnia 2013

Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty

Na tzw Jarmarku Staropolskim zobaczyłam czerwoną , kiszoną kapustę. Niewiele myśląc kupiłam 0.5 kg. Mojej, domowo ukiszonej , były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już dawno zapomniałam ,że je zrobiłam - zjedzone. Kapusta okazała się smaczna , ale jeszcze dosyć delikatna.  Przerobiona została więc na surówkę , z dosyć dużą ilością zielonych, podkręcających smak , składników! Przepysznym dodatkiem  okazał się ekologiczny czyli "prosto od chłopa" olej rzepakowy , moje odkrycie, które zawdzięczam Basi P.- nigdy wcześniej nie używałam, ale już  jestem nałogowcem!



składniki
ok 400 g kapusty czerwonej kiszonej
1 nieduża cebula lub 1 spora dymka
pęczek koperku
pęczek szczypioru lub szczypiorku
3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
łyżka ziaren słonecznika
łyżka pestek dyni
sól
pieprz

przygotowanie
Zioła i cebulę posiekać. W misce wymieszać kapustę z ziołami, cebulą, ziarnami, dolać olej, sól i pieprz do smaku. Smacznego!






2 komentarze:

  1. nikt nie wie, jak uwielbiam czerwoną kapustę :D

    zapraszam na nadziane naleśniki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety , najlepsza ta domowa, a już zjedzona !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam