wtorek, 17 grudnia 2013

Pieczone papryki ze szpinakiem

Danie powstało trochę z przypadku, trochę z zachłanności zakupowej . Po raz kolejny, na rynku kupiłam  długie czerwone papryki - zupełnie bez pomysłu co z nimi zrobić , ale były ładne. No i już . To wystarczyło.


składniki (3 porcje)
3 długie czerwone papryki
paczka szpinaku
ok 100 g sera typu bałkański, pokrojony w małe plasterki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz


przygotowanie
papryki umyć, osuszyć przekroić wzdłuż na połowy, usunąć pestki. blaszkę na której będziemy piec papryki polać oliwą ułożyć papryki skórą do góry, posolić, posypać pieprzem, polać oliwą  (najlepiej rozetrzeć ją równomiernie palcami) odwrócić papryki skórą do dołu , posolić i posypać pieprzem, jeżeli nie są wystarczająco pokryte oliwą ,dodać oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 15 - 20 minut Papryki powinny się zrobić miękkie. Należy uważać żeby papryk nie przypiec za bardzo.  W międzyczasie opłukać szpinak, przełożyć mokry do odpowiedniej wielkości rondelka , przykryć i podgrzewać do czasu aż listki zmiękną. Czosnek obrać i posiekać.Przełożyć szpinak ,bez wody, na małą patelnię, dodać sól, pieprz i czosnek, wymieszać i chwilę odparowywać   na średnim ogniu. Podpieczone papryki wyjąć z piekarnika, na każdej rozłożyć szpinak, równomiernie rozłożyć plasterki sera. W piekarniku ustawić funkcję grilla , wstawić pod grill blaszkę z paprykami. Grillować do czasu aż ser się lekko zrumieni. Smacznego!
Uwaga : Jeżeli piekarnik nie ma funkcji grill, wstawiamy po prostu do piekarnika nagrzanego do 200 st C. 





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam