środa, 25 grudnia 2013

Parzona wędzona szynka

Zawsze przed świętami poszukiwałam przepisu  na parzenie wędzonej szynki.Wreszcie trafiłam na taki który stosuję od paru lat i dodrze się sprawdza. Na dodatek zyskujemy też znakomitą szynkówkę, na bazie której, robimy świetny barszczyk.




składniki
Szynka wędzona
parę ziarenek ziela angielskiego
główka czosnku
cała cebula 
liście laurowe

przygotowanie
szynkę zalać taką ilością gorącej wody aby całkiem była przykryta. Dodać przyprawy i zagotować. Pierwsze 15 min szynkę gotować , następnie ogień zmniejszamy tak aby temperatura wody miała 82 st.C. Parzymy 60 min na każdy kilogram szynki. Po skończonym parzeniu szynkę zostawić w wywarze, aż całkiem wystygnie. 





4 komentarze:

  1. U nas szynka króluje w święta, uroczyste obiady, rocznice, uwielbiam:) a później na zagryzkę kroję w plasterki wędliny, tu tez np. szynkę ale już kupowane, najczęsciej henryk kania, te bez E konserwantów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a gdzie mozna dosstac taka wedline?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My u znajomego kupujemy uwędzoną, można samemu zapeklować i uwędzić, ale tego jeszcze nie praktykujemy :)

      Usuń
  3. pyszne! Wypróbowane na Boże Narodzenie i odtąd zawsze:-). Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam