Migdałowiec czyli strucla z masą migdałową

Bardzo smaczna rolada z masą migdałową i wykorzystaniem mojego ulubionego ciasta krucho - drożdżowego. Masę można zrobić migdałową lub podobnie- orzechową . Tym razem opierałam się na przepisie na masę ze strony Moje Wypieki 




składniki
masa (na 1 struclę )
300 g zmielonych migdałów,
150 g ciemnego brązowego cukru
120 g śmietany kremówki 36% lub 30%
3 łyżki  rumu
1 łyżeczka cynamonu
1 białko
1/4 ciasta z tego przepisu

przygotowanie
Wszystkie składniki  farszu dobrze wymieszać drewnianą łyżką , lekko rozcierając  lub  w malakserze. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą migdałową.
Gotowe ciasto rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem migdałowym  (pozostawić wolny margines szerokości ok 2 cm), zwinąć, ostrożnie przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do  rośnięcia na ok  godzinę . Aby uniknąć spękania makowca, można go ponakłuwać  drewnianą wykałaczką. Piec w średnio nagrzanym ( 190 st C) piekarniku 45 min. Smacznego!





2 komentarze:

  1. hm... prawie 0,5 kg masy na 1/4 ciasta... czy oby na pewno???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całej porcji ciasta robię zwykle 3 makowce i 1 jeden migdałowiec, Ale u mnie ciasto bardzo cienkie a masy dużo. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary