poniedziałek, 9 grudnia 2013

Makaron muszle ze szpinakiem, boczkiem i jajkiem

Danie powstało w wyniku szybkiego przeglądu szafki jedzeniowej i lodówki, no i braku pomysłu na obiad. 



składniki (na 3 osoby)
15 - 16 muszli z makaronu
250 g szpinaku
100 g wędzonego boczku
1 jajko
120 ml śmietany
ok 20 g sera typu parmezan, startego + trochę do posypania wierzchu
ew 2 łyżki twarożku
sól
pieprz
puszka pokrojonych pomidorów
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek

przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu , al dente, odcedzić i odsączyć . 

Szpinak opłukać, wrzucić do garnka i chwilę podgrzewać - nie trzeba dodawać wody. Gdy szpinak zmięknie, przełożyć  na sito,poczekać aż nadmiar wody się odsączy, wycisnąć, przełożyć na deskę i trochę  posiekać .

Boczek pokroić w drobną kostkę , podsmażyć na patelni. W misce wymieszać szpinak, smażony boczek, jajko, śmietanę, parmezan. Dodać sól i pieprz. Jeżeli masa wydaje nam się rzadka można ją zagęścić 1 - 2  łyżkami jakiegokolwiek białego serka. Na dno naczynia do zapiekania wylać pomidory z sokiem. Posolić , popieprzyć , można posypać ziołami. polać oliwą. Muszle wypełniać nadzieniem i układać obok siebie. Wstawić, bez przykrywania, do piekarnika nagrzanego do 200 st.C, na 40 - 50 minut, aż masa w muszlach się zetnie. Na ok 15 minut przed końcem pieczenia można całość posypać po wierzchu parmezanem. Smacznego!






5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam