środa, 4 grudnia 2013

Kwaśne kartofle

To  jeden z tych przepisów, w którym ilość dodatków zależy od indywidualnych upodobań. Dla jednych dwa ogórki będą wystarczającą ilością , inni będą woleli wersję kwaśniejszą. Robiąc takie ziemniaki kieruję się raczej smakiem ogórków - jak po ich dodaniu ziemniaki wydają się za mało kwaśne - dodaję kolejne.  Ale bardzo polecam ziemniaki w takim wydaniu. szybkie do zrobienia a inne niż tradycyjnie podawane.




składniki
1 kg ziemniaków
kilka ogórków kiszonych - ilość zależy od wielkości, kwaśności i naszych upodobań
1 mała lub 1/2 większej cebuli
łyżka masła
sporo pieprzu


przygotowanie
ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki obrać   - ja nie obieram , lubię ze skórką  - pokroić w mała kostkę. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować, rozgnieść przy pomocy praski ( nie muszą być bardzo gładkie) dodać do garnka masło, ogórki, cebulę , sporo pieprzu, dobrze wymieszać. Świetny dodatek do mięs.




2 komentarze:

  1. bardzo lubię połączenie smaku ziemniaków z ogórkami kiszonymi, ale w takiej formie, jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo to rzeczywiście mało znany pomysł na ziemniaki, a świetny- ja przepis zawdzięczam mojej Teściowej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam