środa, 4 grudnia 2013

Kotlety mielone

Najzwyklejsze pod słońcem, klasyczne mielone. Smaczne z pure ziemniaczanym lub kwaśnymi kartoflami



składniki: (6 kotletów)
500 g mielonej wieprzowiny (np szynki)
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tarta
bułka tart do obtoczenia
 sól 
pieprz
ewentualnie dowolne zioła (np posiekana pietruszka lub majeranek)
masło i olej do smażenia


przygotowanie
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć.  Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, na małym ogniu,  aż się zezłoci. W misce wymieszać mięso , jajko, odciśnięta  bułkę, zioła i przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. 
Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano, pilnując, by się nie przypaliły. Można patelnię z kotletami przykryć pokrywką i smażyć jeszcze na małym ogniu przez ok 2 minuty, aby kotlety nie były surowe w środku. Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Marzy mi się, żeby ktoś dla mnie przygotował taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie tez tak się czasem marzy :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio robię mielone z indyczego mięsa, myślę, że lepsze od wieprzowiny. Mięso sam mielę, przepis identyczny jak Twój, tylko jajko mi się wkręciło w maszynkę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam