sobota, 28 grudnia 2013

Kluski kładzione, szybkie

Kiedy nie mamy czasu na gotowanie ziemniaków czy kasz ten przepis bardzo się sprawdza. Bardzo dobre do wszelkich sosów, ale i na słodko z masłem, cukrem i cynamonem całkiem dobre danie


składniki (2 porcje)
ok 110 g mąki
2 jajka
2 - 3 łyżki śmietany
szczypta soli
opcjonalnie pieprz

przygotowanie
Do dużego kubeczka wbić jajka, rozmieszać, dodać mąkę i śmietanę, mieszać widelcem do czasu, aż uzyskamy dosyć gęste ale gładkie ciasto. Posolić, można dodać trochę pieprzu. W dużym rondlu  zagotować sporą ilość posolonej wody. Moczymy łyżkę stołową w zimnej wodzie i nabieramy ciasto ( ok 1/3 łyżki), kładziemy na wrzątek. Ponownie moczymy łyżkę w zimnej wodzie, nabieramy ciasto i na wrzątek. Powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto. Kiedy wszystkie kluski wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze ok 3 min. Warto jedną wyłowić i sprawdzić czy dobrze ugotowana. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać . Smacznego!




2 komentarze:

  1. Podobnie robilo sie kluski francuskie w moim domu rodzinnym: bialka ubijalo sie na piane a zoltka rozcieralo z sola. Nie pamietam ile maki - wychodzily puzyste I delikatne. Gotowane byly wprost na rosle I glownie z nim podawane. Czesto z dodatkiem drobno pokrojonej natki pietruski. Pyszna rzecz.!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwie się ,że ilości maki nie pamiętasz - to jest ten typ klusek, które tak na prawdę robi się na oko :) A takie z ubijana pianą jeszcze delikatniejsze!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam