środa, 18 grudnia 2013

Kapuśniak ,najzwyklejszy

Szybki kapuśniak, bez wielkich wymagań. Przepis z  "Kuchni Polskiej ",  z 1982 r.


składniki
300 g ziemniaków
400 - 500 g kiszonej kapusty
80 g boczku wędzonego
1 cebula
1,5 l wody
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
kostki bulionowe
sól
pieprz


przygotowanie
Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Zalać litrem wody , dodać kostki bulionowe ( wg smaku) gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę ,cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie zrumienić na oleju cebulę i boczek. Dodać pokrojoną kapustę,liść laurowy. Przykryć, zagotować, podnieść pokrywkę na 2 -3 minuty po zagotowaniu, znowu przykryć  i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut.  Po tym czasie do garnka dodać ugotowane ziemniaki razem z bulionem w którym się gotowały. Uzupełnić wodą tak, aby uzyskać dobrą dla nas gęstość zupy, gotować wszystko jeszcze ok 5 minut. Pod koniec gotowania dodać czosnek roztarty z solą , zupę doprawić solą i pieprzem, podawać. Smacznego!






4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam