wtorek, 31 grudnia 2013

Jogurt z ogórkami i ziołami czyli tzatziki

Bardzo lubiany przeze mnie dodatek do mięs i dań, szczególnie greckich. Łatwy w przygotowaniu - podstawą jest dobry gęsty jogurt i dobrze odciśnięte z soku ogórki. 



składniki
400 ml  gęstego  jogurtu typu greckiego
ok 300 g  zielonych ogórków, może być 1 wężowy 
4 ząbki czosnku, drobno posiekane i zmiażdżone w moździerzu
2 - 3  łyżki oliwy z oliwek
2  łyżeczki suszonej mięty
 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku (opcjonalnie)
1 łyżeczka świeżo wyciśnięty sok z cytryny (lub do smaku)
sól

przygotowanie
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na sito , posolić i odstawić na ok 30 minut aby puściły sok.  W misce wymieszać jogurt z oliwą, miętą , koperkiem , czosnkiem.  Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do jogurtu. Wymieszać, doprawić cytryną i solą. Wstawić do lodówki aby składniki się przegryzły. Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam