poniedziałek, 23 grudnia 2013

Farsz makowy - najlepszy

Farsz do makowca zawsze robię według tego przepisu. Jest bardzo bakaliowy, czyli taki jak lubię . Tak na prawdę nigdy nie próbowałam nawet szukać innej,  lepszej wersji farszu  - moim zdaniem ta jest najlepsza .Przepis z książki 'W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r.




składniki  ( na 3 makowce)
400 g umytego maku
1 l mleka lub wody
150 g masła
3/4 szklaki miodu
laska wanilii
100 g niezbyt drobno posiekanych migdałów lub orzechów
150 g rodzynek
1/2 filiżanki skórki pomarańczowej usmażonej w cukrze
do wykończenia masy
3 - 4 żółtka
szklanka cukru
3 - 4 białka ubite na pianę 
kieliszek rumu lub koniaku


przygotowanie
Mak zalać 1 litrem wrzącego mleka, gotować na małym ogniu ( mleko powinno ledwo mrugać ) przez 30 minut.
Osączyć na sicie, zemleć w maszynce do mielenia używając sitka o najmniejszych oczkach, 3 -4 razy.
W żeliwnym rondlu rozpuścić masło, miód, dodać wanilię , wszystkie bakalie, mieszamy. Teraz  dodać mak i przesmażać go z podanymi składnikami przez 15 minut, często mieszając, by uniknąć przypalenia. 
Po lekkim przestudzeniu masy przechodzimy do kolejnego etapu. 3- 4 żółtka utrzeć dokładnie ze szklanką cukru i dodać do ochłodzonej masy, następnie dodać bardzo sztywno ubitą pianę  z pozostałych białek. Delikatnie wymieszać , na koniec dodać kieliszek rumu lub koniaku. Jeszcze letni farsz nakładać na ciasto np z tego przepisu.
Uwagi:  Ilość bakalii jest moim zdaniem jak najbardziej do modyfikacji - to jest minimum. Można dodać znacznie więcej i bardziej różnorodnych. Ponieważ farsz jest nieco pracochłonny, na ogół szykuję go nieco wcześniej. Po przesmażeniu maku z bakaliami, masę studzę i zamrażam. Przed samym pieczeniem rozmrożoną masę (dobrze wyjąć ją z zamrażalnika dzień wcześniej) lekko podgrzewam i dalej postępuję zgodnie z przepisem. Metoda sprawdzona przez lata robienia tej masy, mrożenie w żaden sposób nie wpływa na jej smak, a nam ułatwia pracę. 
Miłego szykowania!






1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam