piątek, 20 grudnia 2013

Biała kiełbasa domowa

Przepis znalazłam na You Tube. Warto, przed rozpoczęciem pracy, obejrzeć cały film -link tutaj. Kiełbasa jest bardzo dobra. Ilość przypraw - zwłaszcza majeranku i czosnku można zmienić zgodnie z własnymi upodobaniami.  Porcja jest duża, robimy zwykle z połowy lub nawet 1/4 porcji. 




składniki (10 kg mięsa)
2 kg mięso wieprzowe kl I z szynki , łopatki  - Ø 8
7 kg mięso wieprzowe kl II gulaszowe tłuste lub tłusty boczek (można przemieszać) -  Ø5
1 kg wołowina gulaszowa  - Ø 3
dodatki
1 l wody lodowatej
50 g pieprzu mielonego
60 g majeranku
2 główki czosnku - drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 
220 g soli
jelita naturalne


przygotowanie
Mięsa umyć , pokroić na mniejsze kawałki, zmielić w maszynce do mielenia mięsa, stosując do mielenia sitka o średnicy otworów jak w spisie składników. Wrzucić wszystko do dużej miski lub garnka dodać przyprawy, wlać zimną wodę i wyrabiać przez kilka minut aż masa będzie dobrze przemieszana i klejąca. Jelita wypłukać w wodzie o temp 35 - 40 st C. Jeżeli na opakowaniu napisane jest ,że trzeba moczyć - należy zastosować się do instrukcji.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić to w dwie osoby.  Gotowe kiełbaski parzymy przez ok 30 min w temperaturze 76 st.C. Surowe kiełbasy, przed parzeniem można zamrozić.Niewykorzystane jelita zasypać dokładnie solą i w ten sposób możemy je nadal  przechowywać  w lodówce. Smacznego!








2 komentarze:

  1. Taka domowa, to dopiero musi być niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No fakt -jest smaczna , zwłaszcza ,że i czosnku i ziół można dać ile się chce :)

      Usuń