środa, 6 listopada 2013

zupa ogórkowa

Dawno nie robiłam, może dlatego, że coraz częściej, robiona z ogórków kupionych a nie własnych, wychodzi słona a nie kwaśna. Tym razem zostały dobrze ukiszone resztki ogórków z ostatniego w tym roku,domowego, kiszenia. Szkoda było nie skorzystać z okazji




Składniki:
8-9  małych kiszonych ogórków
250 g ziemniaków
1/2 cebuli
1 mała marchewka
duży ząbek czosnku
koperek
1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu
1,5 l bulionu
sól pieprz 
oliwa + masło do smażenia


przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, dodać pokrojony koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać starte ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim ogniu. Gdy warzywa w bulionie są już miękkie, dołożyć do nich ogórki z cebulą. Gotować jeszcze ok 20 min. Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną.  Można podawać z grzankami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam