środa, 13 listopada 2013

Zupa czosnkowa III

Zupa czosnkowa odsłona trzecia! Moim zdaniem najbardziej wyrazista i moja ulubiona. Przepis z książki " Encyklopedia Sztuki Kulinarnej t. 26 Zupy " 



składniki (dla 4 osób)
40 ząbków czosnku - u mnie 4 duże główki
100 ml białego, wytrawnego wina
100 ml śmietanki
50 g mielonych migdałów
1 żółtko
łyżeczka suszonego tymianku
1/4 łyżeczki papryki (użyłam ostrej)
1,2 l  bulionu
do podania
grzanki usmażone na oliwie
pietruszka lub szczypiorek

przygotowanie
Zagotować bulion, wsypać tymianek i gotować 5 minut. Czosnek obrać z zewnętrznej łupinki, podzielić na ząbki - ząbki zostawić w łupinkach. Dołożyć do wywaru i gotować bez przykrycia, na małym ogniu, przez 30 minut. Po tym czasie wywar przecedzić przez sito, a pozostały na sicie czosnek lekko  przetrzeć do wywaru.  To co zostanie - wyrzucić. Dolać wino  i zagotować . Śmietankę dobrze roztrzepać z żółtkiem, dodać do zupy, wymieszać, chwilę podgrzewać ale już nie gotować. Na koniec wsypać zmielone migdały , doprawić solą, pieprzem, papryką . Podawać z grzankami posypanymi ziołami.








2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam