piątek, 1 listopada 2013

Zupa czosnkowa II

Na podstawie przepisu z książki "Le Cordon Bleu  - Zupy"
Kolejna zupa czosnkowa, wyszła bardzo  delikatna, może nawet zbyt delikatna. Pod koniec gotowania dodałam dodatkowe 4 starte ząbki czosnku  - nadal nie była mocno czosnkowa. Dla miłośników niezbyt wyrazistych smaków - w sam raz. Mimo małej czosnkowatości  - zupę polecam, bo smaczna. A może to czosnek był delikatny?

składniki ( 4 osoby)
ok 90 g masła
obrane ząbki czosnku z 2 główek + 2 - 4 ząbki do starcia i podostrzenia zupy
2 cebule drobno posiekane
300 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
500 ml mleka
500 ml bulionu z kurczaka

przygotowanie
W rondelku roztopić ok 1/3 porcji masła, wrzucić całe ząbki czosnku i dusić na złoty kolor przez ok 5 - 7 min. Dodać cebulę i dusić kolejne 3 minuty. Dorzucić ziemniaki i resztę masła i lekko podsmażać jeszcze przez ok 7- 10 min, mieszając by ziemniaki nie przywarły do dna. Kiedy cebule zmiękną, wlać wywar lub bulion i mleko i gotować ok 15 min. aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę lekko przestudzić i zmiksować , doprawić solą, pieprzem, ewentualnie dodać dodatkowe, starte ząbki czosnku. 
Podawać z grzankami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam