wtorek, 19 listopada 2013

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa na podstawie przepisu z książki Carole Clements  "Z kuchennej półeczki Zupy" Bardzo smaczna i sycąca. 




składniki: (na 6 osób)
1 łyżka masła + masło do grzanek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kg cebuli
5 dużych ząbków czosnku
2 łyżki mąki
200 ml białego, wytrawnego wina
3 łyżki koniaku (opcjonalnie)
1,5 l bulionu 
6 kromek bagietki 
ok 200g sera gruyere lub chedar'a 
sos Worcestershire
sól, pieprz

przygotowanie
W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i oliwę Cebul e pokroić w cienkie krązki, dodać do garnka i dusić na średnim ogniu około 12 minut Następnie dodać pokrojony w plasterki czosnek, doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i powoli podsmażać cebulę , bez przykrycia przez 40 - 50 minut. Cebula powinna pomału nabrać brązowej barwy. Cebulę w miarę upływu czasu mieszamy coraz częściej, pamiętać należy o dokładnym mieszaniu przy dnie garnka, żeby cebula się nie przypaliła. Kiedy cebula jest gotowa , posypać ją mąką i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wlać wino, zagotować . Mieszając dolać bulion i jeszcze raz całość zagotować. Zmniejszyć ogień , dolać koniak ( niekoniecznie) i gotować na małym ogniu 45 minut. Gotowałam pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Kromki bagietki przysmażyć na maśle, na patelni. Posypać startym serem  i wstawić pod grill w piekarniku do czasu aż ser się rozpuści. Zupę nalać do miseczek, do każdej włożyć po 1 kromce bagietki z roztopionym serem, polać kilkoma kroplami sosu Worcestershire (niekoniecznie) i podawać.  Można też zupę rozlać do misek, położyć grzanki, posypać serem i w całości zapiec w piekarniku . Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam