wtorek, 5 listopada 2013

Tortilla pieczona w piekarniku

Pyszna tortilla zrobiona na podstawie przepisu z książki "100 Best Classic Tapas" Pieczenie w piekarniku jest bardzo wygodne, wstawiamy i nie musimy pilnować.


składniki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 -2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę 
4 cebulki dymki - białe i zielone części dobrze posiekane
1 zielona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroić
1 czerwona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroić
ok 200 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę 
5 jajek
100 ml kwaśnej śmietany
180 g żółtego sera - np Chedar, Parmesan, Gouda - startego na drobnej tarce
pęczek szczypiorku drobno pokrojony
sól, pieprz
opcjonalnie
50 - 70 g wędzonego boczku , pokrojonego w kostkę 

przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Foremkę (piekłam w formie o wym 21 x 27 cm) wyłożyć folią aluminiową i posmarować oliwą . Odłożyć . Na dużej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić paprykę , dymkę  i czosnek. Mieszając smażyć na małym ogniu, ok 10 min. aż cebule zmiękną ale nie zaczną brązowieć. Odstawić do ostygnięcia, gdy warzywa przestygną - dodać ziemniaki i szczypiorek. Jeżeli dodajemy boczek, należy podsmażyć go na patelni, odsączyć z tłuszczu i przestudzony dorzucić do mieszanki warzyw. Do dużej miski wbić jaja, roztrzepać, dodać śmietanę, żółty ser. Dobrze wymieszać i dodać warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć masę do formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na 30 - 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć z piekarnika i pozwolić aby tortilla całkowicie wystygła. Przyłożyć do foremki drewnianą deskę i odwrócić formę do góry nogami. Zdjąć folię aluminiową. Pokroić na kawałki i podawać z zieloną sałatą 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam