czwartek, 7 listopada 2013

Rizotto z gruszką i serem Gorgonzola czyli Risotto alle pere e gorgonzola

Przepis najpierw usłyszałam w radio, w audycji Piotra Adamczewskiego, potem udało mi się odnaleźć go tutaj. Autorką jest  Tessa Capponi - Borawska, z której przepisów zawsze chętnie korzystam. Risotto nie jest może zbyt efektowne, ale warte zrobienia



składniki: (dla 6 osób)

  • 1 średnia cebula
  • 2 niezbyt dojrzałe gruszki
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 dkg ryżu Arborio ( nie płukać! )
  • kieliszek białego wina
  • 1,5 l gorącego bulionu drobiowego
  • 20 dkg sera Gorgonzola
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Jedną gruszkę ,bez obierania, pokroić w małe kawałki i podsmażyć  na patelni na połowie masła. Odstawić na bok.Cebulę i drugą, obraną, gruszkę, drobno pokroić. Rozgrzać oliwę z resztą masła w garnku z grubym dnem , wrzucić cebulę i gruszkę i chwilę obsmażyć. Dodać ryż i smażyć , cały czas mieszając drewnianą łyżką , przez ok 3-4 minuty. Wlać wino, czekać aż odparuje. Cały czas mieszać ryż aby nie przywarł do dna garnka. W międzyczasie  garnek z bulionem postawić na małym ogniu, aby bulion cały czas był gorący . Kiedy wino odparuje dolać do ryżu porcję gorącego bulionu (używam łyżki wazowej) i cały czas mieszając czekać aż ryż wchłonie płyn. I tak dodawać  po łyżce do momentu aż cały bulion zostanie zużyty a  ryż będzie miękki. Zajęło mi to mniej więcej 20 minut. Zdjąć garnek z ognia, wrzucić gorgonzolę i smażoną gruszkę , dobrze wymieszać , przyprawić pieprzem i podawać .Bardzo dobre.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam