sobota, 9 listopada 2013

pieczone grzyby nadziewane ricottą

Kolejny Jamie Oliver



składniki: 
75 g sera ricotta ( spokojnie może być więcej)
skórka z 1 cytryny
1/2 świeżej czerwonej chilli, wypestkowana i drobno posiekana, do smaku
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki liści świeżego oregano lub majeranku , drobno posiekane
4 łyżki parmezanu, świeżo tarty plus dodatkowa porcja do posypania
4 duże  grzyby lub 8 średnich 
oliwa z oliwek extra virgin
parę liści rukoli  lub zioła ( pietruszka, kolendra) do przybrania

przygotowanie
Użyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy. 

Rozgrzać piekarnik do 220 st. C.  Ricottę włożyć do miski, dodać  skórkę z cytryny , chilli , odrobinę soli i pieprzu. Zamieszać a następnie dosypać posiekane oregano i starty parmezan i jeszcze raz dobrze przemieszać.  

Nózki grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć do każdego grzyba nadzienie i posypać z wierzchu parmezanem
Piec w  rozgrzanym wcześniej do 200 st C piekarniku, na  złoty kolor - około 15 minut . Podawać  liśćmi rukoli lub np pietruszką.






2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam