wtorek, 12 listopada 2013

Pieczona fasola

Przepis z książki  "Kuchnia grecka " (Seria: Encyklopedia Sztuki Kulinarnej ; Tom 9)
Fasolę mogę jeść zawsze i wszędzie, w takim wydaniu bardzo lubię.




składniki
500 g fasoli Jaś
180 ml oliwy
1 średnia cebula
3 - 4 ząbki czosnku
3 dojrzałe pomidory lub puszka 400g
pęczek natki pietruszki
łyżka masła
sól, pieprz 


przygotowanie
Fasolę namoczyć na noc. Zmienić wodę i ugotować do miękkości, soląc pod koniec gotowania. Odcedzić. Cebulę pokroić w talarki lub piórka, czosnek w podłużne plasterki, pietruszkę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę , dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażać , dodać pokrojone pomidory, pietruszkę , sól i pieprz. Wymieszać ,zagotować i podgrzewać jeszcze przez ok 5 minut.  Naczynie do zapiekania posmarować masłem, przełożyć do niego fasolę , zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 30 minut. Podawać gorące.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam