poniedziałek, 4 listopada 2013

Orientalne mięsne kuleczki w bulionie z kurczaka

Inspiracją był przepis z książki Carole Clements  "Zupy" . Pozmieniałam nieco ilość poszczególnych składników. Przydatny będzie garnek do gotowania na parze. Zupa i pulpety bardzo smaczne  i sycące


składniki (dla 6 osób)
zupa
ok 1,5 l bulionu drobiowego
200 g grzybków shitake, pokrojonych w cienkie plasterki
180 g sałaty pak choi lub kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski
4 cebulki dymki pokrojone w plasterki ( i biała i zielona część)
2 ząbki czosnku , przeciśnięte przez praskę
kawałek imbiru pokrojony w plasterki
sól . pieprz
kuleczki mięsne  (ok 30 kulek)
500 g chudego zmielonego mięsa wieprzowego
100 g świeżego szpinaku, bardzo drobno posiekanego
4 szczypiorki z dymek drobno pokrojone
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
łyżeczka przyprawy 5 smaków
2  - 3 łyżeczki sosu sojowego 

przygotowanie
W dużej misce umieścić mięso i pozostałe składniki kuleczek - dobrze wymieszać. Z wyrobionej masy formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Wyszło mi 31 kuleczek

Zagotować bulion, dodać do niego grzyby, czosnek i imbir. Kuleczki ułożyć na wkładce do gotowania na parze i ustawić nad gotującym się bulionem. Przykryć. Gotowałam partiami, po 15 sztuk.  Po 10 min gotowe kuleczki przełożyć na talerz a na  wkładce ułożyć kolejną porcję mięsa. Kiedy wszystkie pulpety są już ugotowane, do bulionu dodać cebulę dymkę i kapustę. Gotować na małym ogniu przez 3- 4 minuty, aż kapusta zmięknie. Zupę doprawić do smaku
Rozłożyć po 5 pulpetów na każdy talerz i zalać gorącą zupą .









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam