poniedziałek, 25 listopada 2013

Klopsiki wieprzowe w sosie curry

Bardzo smaczne! Lubię klopsy pieczone w piekarniku, nie potrzebują dużo tłuszczu  i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony BBC Food Recipes



składniki (3 większe - 4 mniejsze porcje)
na klopsiki
600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki)
1 średnia cebula, starta
1  jajko, lekko roztrzepane
50g bułki tartej
1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion i  drobno posiekana 
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 łyżeczka garam masala
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwa z oliwek
Na sos curry
3 łyżki gotowej pasty  curry (użyłam czerwonej)
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
4 pomidory, posiekane (użyłam pokrojonych z puszki - 400g)
200 ml mleka kokosowego
200 ml bulionu  z kurczaka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki brązowego cukru
do podania
3-4 łyżki orzechów nerkowca, lekko prażone i drobno posiekane
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
 ryż basmati

przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 220 st C
Klopsy: Wszystkie składniki  na klopsy,  z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu.Zmoczonymi wodą rękami , formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszły mi 22 klopsy. Umieścić pulpety na blaszce odpowiedniej wielkości, skropić olejem i delikatnie obracać mięso , tak aby pulpety ze wszystkich stron były posmarowane olejem. 
Wstawić  do piekarnika i piec przez  ok 20 minut, aż klopsiki zrobią się  złoto-brązowe.
Sos curry :   Umieścić pastę curry i imbir w garnku lub dużej patelni, gotować, mieszając , przez minutę .
Dodać pomidory i gotować, mieszając od czasu do czasu , przez kolejne 2-3 minuty .
Wlać  mleko kokosowe i bulion, doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez pięć minut .Do sosu dodać klopsiki, mieszając ostrożnie tak aby pokryły się sosem, gotować przez 20 minut. Delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny i brązowym cukrem  .
Podawać klopsiki w sosie curry z ryżem jaśminowym , posypane kolendrą i orzechami nerkowca . 

Uwaga: Pasty curry są różnej ostrości, w zależności od koloru i producenta. Trzeba więc bardzo uważać z ilością dodanej pasty  W przepisie podano 3 łyżki, ja dałam 2 nieduże czerwonej pasty i była to ilość wystarczająca Tak więc trzeba próbować w trakcie gotowania.







2 komentarze:

  1. Aż zgłodniałam :) Smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło takie słowa czytać :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam