środa, 13 listopada 2013

Gruszki z czekoladą , w cieście francuskim

Efektowny i smaczny deser ,przepis z książki "Pie" Angeli Boggiano. 
Najlepsze jeszcze ciepłe!




składniki (na 4 porcje)
500g gotowego ciasta francuskiego
4 gruszki
70 g czekolady
3 łyżki słodkiej śmietanki
40 g mielonych migdałów
rozmącone jajko do posmarowania ciasta


przygotowanie
piekarnik nagrzać o 200 st C. gruszki obrać, zostawić ogonek, używając narzędzia do wydrążania jabłek, delikatnie usunąć ogryzek, ale tak,  aby od strony ogonka pozostawić ok. 2,5 cm miąższu. Może się też przydać mała łyżeczka.
Czekoladę ze śmietanką rozpuścić na małym ogniu ( ja robiłam to w naczynku nad garnkiem z gorącą wodą ). Kiedy czekolada się rozpuści,zdjąć z ognia, dodać migdały i wymieszać. Napełnić wydrążone owoce.  Z ciasta wyciąć 4 koła o średnicy 20 cm. Na  środku każdego postawić gruszkę i owinąć ją ciastem. Jeżeli stwierdzimy że ciasta jest za dużo, nadmiar przycinamy i wykorzystujemy do udekorowania gruszek  - można przykleić wodą listki wycięte z ciasta. 
Gruszki postawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ochłodzić w lodówce przez  ok 30 min. Każdą gruszkę posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 20 - 25 min, do czasu aż się upieką i  ładnie zrumienią.

Uwagi: Robiłam 3 gruszki, miałam 1 opakowanie francuskiego ciasta (275g) podzieliłam na  3 prostokąty i nimi owijałam owoce . Gybym wycinała koła, potrzebowałabym faktycznie więcej ciasta.


 






2 komentarze:

  1. Swego czasu jadłam codziennie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzie? Ja robiłam po raz pierwszy :) strasznie mi się zdjęcie w książce podobało! Smaczne było!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam