sobota, 23 listopada 2013

Ciasto migdałowe z winogronami

Proste i szybkie do zrobienia, idealne na jesień , do małej czarnej. Przepis z miesięcznika "Kuchnia " nr11-2013





składniki ( na okrągłą formę 22 - 23 cm średnicy)
2 duże jajka
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki tłustego mleka
4  łyżki roztopionego masła+1do posmarowania formy
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki mielonych migdałów
skórka otarta z 1 cytryny
20 winogron bezpestkowych - 10 całych, 10 przekrojonych na połówki
płynny miód do skropienia ciasta
płatki migdałowe do posypania

przygotowanie
Jajka utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając, dodać mleko, 4 łyżki roztopionego masła, oliwę i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia,solą, mielonymi migdałami i skórką cytrynową. Dodać do masy jajecznej, wymieszać . Formę smarujemy roztopionym masłem, przekładamy do niej ciasto, rozkładamy równomiernie10 całych winogron , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut. Po tym czasie ciasto na chwilę wyjąć, ułożyć pozostałe, pokrojone na połówki winogrona (przecięciem do dołu), posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. Piec na złoty kolor, przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone - patyczek powinien wyjść z ciasta suchy i czysty.  Po przestudzeniu w formie ( ok 20 min) , wyjąć, skropić ciasto płynnym miodem i zajadać ze smakiem! Smacznego!
Uwaga: Ponieważ ciasto było dosyć płynne, a piekłam w kwadratowej formie z wyjmowanym dnem, wyłożyłam ją folią . Miałam potem nieco kłopotów z usunięciem jej spod ciasta. Bezpieczniej chyba jednak piec w klasycznej , zamykanej tortownicy.






Przepis dodaję do akcji  Szybkie ciasta Jesień 2013 

6 komentarzy:

  1. Z winogronami ? Ale pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  2. winogrona w pieczonym cieście? fajnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię piec szybkie i smaczne ciacha a jak na dodatek z winogronem to tym bardziej. Ciacho wygląda smakowicie, aż chciałoby się sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Winogrona okazały się bardzo dobrym "wkładem" . No i to, ze ciasto robi się błyskiem! Takie lubię

    OdpowiedzUsuń
  5. w przepisie jest 1/4 oliwy z oliwek- tzn 1/4 czego? szklanki ? czegoś innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szklanki, już uzupełniam. Przepraszam, ale nie miałam dostępu do internetu.Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam