sobota, 16 listopada 2013

Bulion drobiowy na pieczonych kościach

Znakomity bulion drobiowy, wymaga jedynie czasu, gdyż przygotowanie zabiera ładnych parę godzin. W nagrodę dostajemy, naprawdę esencjonalny bulion, o pięknym kolorze. Do mojego, oprócz kurzych skrzydeł , trafiły kaczy korpus oraz  szyja skrzydełka z perliczki . Gdyby jeszcze ilość szuflad w zamrażarce była większa! Wspomagałam się przepisem z książki "Pasja smaku. Przepisy z restauracji Aubergine," Gordona Ramsay'a



składniki:
ok 3 kg  drobiowych części
( skrzydełka kurze
korpusy, szyje  z kaczki, perliczki)
2 marchewki
3 - 4 pietruszki
1 mały seler lub 1/2 dużego
2 duże cebule
3 -4 łodygi selera naciowego
1 duży lub 2 mniejsze pory
1/2 główki czosnku
ziele angielskie
pieprz cały
listki laurowe
gałązka tymianku
sól
opcjonalnie pasta lub koncentrat z pomidorów (tego drugiego raczej mniej)

przygotowanie
Skrzydła i pozostałe drobiowe kawałki umyć i osuszyć. Ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia, lekko skropionej oliwą.Można mięso posmarować lekko pastą pomidorową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez ok 40 min, aż mięso ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia odwrócić. Warzywa obrać, umyć i pokroić na nieco mniejsze kawałki. Rozłożyć na blaszce do pieczenia ( poza porem), polać oliwą , piec ok 15 - 20 minut  , do lekkiego zrumienienia , można wstawić pod grill, trzeba wtedy uważać żeby się nie spaliły Cebulę obrać z wierzchniej łupinki i dobrze opalić nad palnikiem . Mam płytę ceramiczną , kładę cebulę bezpośrednio na płycie i czekam aż się mocno przypiecze. 
Podpieczone  mięso wrzucić do dużego garnka, zalać 5 litrami zimnej wody , zagotować. Na ogół przepisy podają żeby bulion w tym momencie odszumować , ja dawno przestałam to robić i nie sądzę aby miało to wpływ na smak bulionu. Po zagotowaniu dorzucić podpieczone warzywa, dodać por, czosnek (1/2 główki, bez obierania) i pozostałe przyprawy. Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, bez pokrywki, przez ok 4 i 1/2 godziny. Bulion ma tylko lekko "pyrkać "! pod koniec gotowania osolić do smaku. Odcedzić , wystudzić Przechowywać w lodówce do siedmiu dni ( co 2 - 3 dni podgotować przez 5 min) lub zamrozić



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam