sobota, 2 listopada 2013

Bułki na jogurcie

Kolejny smakowity przepis na bułki, wypatrzony na blogu Moje Wypieki. Przepyszne, są miękkie i puszyste, najlepsze tego samego dnia, ale i na drugi dzień smaczne.  




składniki: (12 dużych bułek)
500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
1 łyżka cukru ( dałam małą łyżeczkę)
1,5 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych)
200 g jogurtu naturalnego
120 ml mleka
1 jajko
60 g masła
+ roztrzepane jajko do posmarowania bułek
sezam

przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( ma podwoić objętość ) na ok 1,5 godziny
Jeżeli używamy maszyny do chleba, umieszczamy w  misie maszyny składniki w kolejności podanej przez producenta - najpierw składniki płynne, następnie sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego.
Kiedy ciasto gotowe , należy wyjąć je na lekko posypany mąką blat i podzielić na 12 kawałków. Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć bezpośrednio  na obsypanej mąką blasze , lub na papierze do pieczenia.  Przykryć ściereczką i odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Wstawiam bułeczki do piekarnika z włączoną żarówką . 
10 min przed upływem czasu wyrastania, blachę z bułkami  wyjmuję z piekarnika, a piekarnik nagrzewam do 200 st. C. Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajem i posypać sezamem. Piec ok 20 min, studzić na kratce









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam