wtorek, 8 października 2013

zupa z zielonej soczewicy

Przepis znaleziony na stronie http://ugotuj.to/ugotuj/0,0.html 
Bardzo pożywna i niekłopotliwa w wykonaniu zupa. Takie lubię na jesienne chłody




składniki
  • 150-200 g zielonej soczewicy (ok. 3/4 szklanki)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • ew. 1/4 łyżeczki tymianku
  • nieco ostrej mielonej papryki
  • 2 ziemniaki  (dałam 4 )
  • sól
  • dodałam też puszkę krojonych pomidorów (zamiast przecieru)
przygotowanie

Soczewicę zalewamy gorącą wodą. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej posiekaną cebulę i posiekane ząbki czosnku, dodajemy wszystkie przyprawy z wyjątkiem papryczki. Po 3-4 minutach dodajemy odcedzoną soczewicę, mieszamy, po kilku minutach zalewamy wodą (ok. 5 szklanek), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka (około 40 minut), od czasu do czasu mieszając i zdejmując szumowiny. Na 20-25 minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy. Na zakończenie doprawiamy zupę ostrą mieloną papryką. Zupę można uzupełnić pokrojoną w talarki marchewką, kawałkiem drobno pokrojonego selera, a także przecierem pomidorowym (do 1/2 szklanki) - wszystkie te składniki wrzucamy na rozgrzaną oliwę razem z przyprawami, przed dodaniem soczewicy.

2 komentarze:

  1. hej :)
    Beatko zupa z soczewicy to moja ulubiona zupa ,,jadłam ją pierwszy raz 19 lat temu w Hiszpani...ach :)
    dodaję jeszcze pokrojoną w plastry i posmażoną kiełbase..... w tej hiszpańskiej też coś pływało podobnego do kiełbasy hahaha

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak miło, ze wpadłaś ! W hiszpańskiej pewnie chorizo pływało - dobra myśl, wykorzystam przy kolejnej soczewicowej!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam