wtorek, 8 października 2013

zupa z kolendrą i czosnkiem ( sopa alentejana )


Bardzo prosta w wykonaniu , sycąca zupa portugalska - przepis wygrzebany gdzieś w internecie, próba odtworzenia smaków z wakacyjnych podrózy




Składniki (na 4 porcje):
pęczek kolendry
4 ząbki czosnku
4 jajka
po 2 grzanki z bagietki lub bułki na talerz
oliwa 
sól
1 litr bulionu ( w oryginale woda) 
ilość czosnku zależy oczywiście od indywidualnych upodobań - można dać więcej

Przygotowanie
Czosnek i kolendrę drobno posiekać , rozgnieść z odrobiną soli w moździerzu. 
bagietkę opiec w tosterze bądź podpiec w piekarniku

Przygotować jajka w koszulkach:
Jajko rozbić i ostrożnie przelać na mały talerzyk,  w niewielkim garnku zagotować wodę z dodatkiem octu, łyżką zrobić w wodzie "wir" i w sam jego środek wlać jajo, cały czas delikatnie mieszając wodę wokół jajka. Gotować ok 2 - 3 min tak aby białko całkowicie się ścięło a żółtko pozostało płynne. Wyłowić przy pomocy łyżki cedzakowej i osączyc na ręczniku kuchennym W taki sam sposób przygotować pozostałe jajka

W głębokim talerzu ułożyć grzanki,  po łyżce pasty kolendrowo - czosnkowej, jajko. Polać oliwą i zalać gorącym bulionem, przybrać listkami kolendry

2 komentarze:

  1. Jadłem to kiedyś u znajomej mojej kuzynki. Serio jest dobre i radzę spróbować tym co czytają ;) Ale no... narobić to się nad tym trzeba xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kolendrę, czosnek, sól +trochę oliwy zmiksować w blenderze - też wyjdzia a pracy zdecydowanie mniej!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam