piątek, 18 października 2013

zupa z bobu czyli Sopa de Favas à Ribatejana

zupa najlepsza z młodego bobu, który bez problemu jemy ze skórką 




składniki (na 4 osoby)
1 kg bobu 
1 l bulionu
80 ml ​​oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
1 pęczek posiekanej kolendry
świeża mięta
parę plasterków chorizo
sól

przygotowanie w garnku rozgrzać oliwę , wrzucić cebulę , zeszklić, dodać czosnek, wymieszać i chwilę poddusić. Dodać chorizo , podsmażyć przez 5 minut, wlać 1 l bulionu  i dodać bób. gotować ok 30 - 40 min aż bób będzie miękki. W razie potrzeby uzupełnić bulion. Dodać kolendrę , miętę , chwilę pogotować . Doprawić solą i oliwą .

2 komentarze:

  1. Dali tę zupę w miłej bo zwykłej knajpie we Vianie de Alentejo, gdzie obok jakieś komunijne przyjęcie trwało. No i tam były tez pierwsze migasze chyba? A potem duuużo baroku w niedalekim prawie meksykańskim kościele pielgrzymkowym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj dali dali - pamiętam. Jeszcze raz bym zjadła!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam