poniedziałek, 28 października 2013

Zupa czosnkowa z ziemniakami ( Česneková polévka )

Przepis dostałam od znajomej Czeszki.





składniki (dla 4 osób)
1 litr wody - można dodać kostkę lub gotować na wywarze mięsnym
4 duże ziemniaki,
5- 6 ząbków czosnku
sól
łyżeczka suszonego tymianku ( to mój dodatek)
1 łyżka smalcu lub masła


przygotowanie
Umyte i obrane ziemniaki pokroić w kostkę . Wywar zagotować , dodać tymianek i gotować na małym ogniu przez 5 min.  Jeżeli używamy wody a nie bulionu, należy ją posolić. Dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać zmiażdżony czosnek i łyżkę masła lub smalcu. Gotować kolejne 10 - 15 min. W razie potrzeby doprawić solą . Jeżeli zupa wydaje się nam za mało czosnkowa, można ją zaostrzyć świeżo startym ząbkiem czosnku. Podawać z grzankami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam