wtorek, 8 października 2013

zielona zupa minestrone czyli minestrone verde

Zielona, wiosenno letnia zupa ( przepis Tessa Capponi - Borawska)
podaję przepis oryginalny, zdarzało mi się go wielokrotnie modyfikować  poprzez dodawanie różnych zielonych nie wymienionych w przepisie i zawsze było smacznie.








składniki dla ok 6 osób:
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 średnie cukinie
  • 25 dag świeżego szpinaku
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • 20 dag zielonego groszku
  • 1 duża garść liści bazylii
  • sól, pieprz
  • ser pecorino romano

  • Wykonanie:
  • Cebulę i czosnek obieramy, siekamy z zieloną pietruszką. Zdejmujemy grube włókna z selera i kroimy go na małe kawałki. Cukinie kroimy w drobną kostkę. Szpinak dokładnie płuczemy. Na odrobinie oliwy podsmażamy przez 5 minut cebule, czosnek i natkę. Dodajemy selera, cukinie i groszek. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Wrzucamy szpinak i bazylię. Gotujemy jeszcze 5 minut. Wlewamy gorącą wodę *, tak aby przykryła warzywa na 1 cm. Solimy. Gotujemy zupę na małym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na stole osobno podajemy oliwę i starty ser pecorino.
    * Ja jak zwykle zamiast wody wolę bulion , ale to pewnie kwestia nawyków. I oczywiście czosnku też dają więcej, ser pecorino romano zastępuję parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam