czwartek, 10 października 2013

Tarta z porami i kozim serem

Nieco zmieniony przepis z http://www.kwestiasmaku.com/
zmiany wyniknęły z zawartości lodówki





składniki

na spód:
250 g mąki (pszennej tortowej)
150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny)
1 płaska łyżeczka soli morskiej
1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)


nadzienie
4 jajka
ok 120 g  koziego serka (użyłam miękkiej rolady typu fromage)
ok 100 g śmietany 18%

oliwa do smażenia
2 pory ( część biała i jasnozielona)
pęczek szczypiorku

szczypior z cebulki dymki, pokrojony 
tymianek sól i świeżo zmielony pieprz


przygotowanie:

spód
Formę na tartę ( robiłam w 26 cm) posmarować grubo masłem. 
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło oraz sól. 
Rozcierać palcami masło z mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko  szybko zagnieść  w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - najpierw mieszamy mąkę z solą i masłem, dodajemy jajko lub lodowatą wodę i wyrabiamy do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Ciasto zawinąć w folię  i  włożyć do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu z lodówki  ciasto ułożyć  na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy. 
Zdjąć folię i  położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.



Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta  - takiego papier używam parokrotnie) . Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i  wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.



nadzienie 
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Pory przekroić wzdłuż, umyć i pokroić w krążki.  Na patelni rozgrzać oliwę , wrzucić pory i dusić na małym ogniu aż zmiękną (ok 10 min) 
Do  miski wbić jajka, dodać śmietanę, pokrojony szczypiorek, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Roztrzepać widelcem.
Na podpieczony spód wyłożyć pory, zalać masą jajeczną , ułożyć kawałki sera, posypać grubym szczypiorem 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 22 minuty, do czasu aż masa się zetnie








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam