czwartek, 31 października 2013

Tarta bez formy z serem bekonem i cebulą

Na podstawie przepisu z książki "Pie" Angeli Boggiano.
Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna



składniki: (dla 4 osób)
500 g gotowego ciasta francuskiego
roztrzepane jajko do posmarowania
nadzienie :
ok. 1/2 kg ziemniaków
łyżka oleju
ok 200 g wędzonego bekonu lub wędzonego boczku
2 duże cebule
200 g Chedar'a 
3 łyżki śmietany 30%
pieprz

przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 st.C.
Ziemniaki obrać,  pokroić na plastry ok 3 -4 mm , zalać wodą , osolić i gotować aż będą miękkie ( ok 8-10 min). Odcedzić i odparować . Boczek pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Podsmażać boczek, mieszając,  aż zacznie lekko brązowieć (przez 2 - 3 min) . Dodać cebulę, smażyć kolejne 4-5 min , cebula ma zmięknąć ale nie zbrązowieć. Odstawić do przestygnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części jedną rozwałkować na koło o średnicy ok 25 cm - spód tarty, drugą ok 28 cm - wierzch. ( Jeżeli używamy gotowego ciasta już rozwałkowanego w formie prostokąta, łatwiej i wygodniej będzie nam zrobić tartę prostokątną )
Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia. rozłożyć na nim ugotowane plasterki ziemniaków, na ziemniakach smażony boczek z cebulą , posypać tartym serem i doprawić pieprzem. Polać śmietaną. Nadzienie układamy tak aby zostawić ok 2 cm pasek pustego ciasta dookoła tarty. Wszystko przykrywamy drugim , większym kawałkiem ciasta, dociskamy brzegi aby się skleiły (można zawinąć jak w pierogach) . Na środku tarty nacinamy krzyż . Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Po 10 min zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok 25 - 30 min, aż tarta wyrośnie i ładnie się przyrumieni.

Tartę zrobiłam z połowy porcji. Gotowe ciasto już rozwałkowane (paczka 275 g) zużyłam całe czyli więcej niż w 1/2 z przepisu, nieco więcej też dałam śmetany natomiast pozostałych  składników połowę . Wyszła porcja dla 2-3 osób











2 komentarze:

  1. Ser, bekon, cebula.. Jak ja ubóstwiam takie kaloryczne dania! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. to faktycznie udane połączenie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam