czwartek, 17 października 2013

sałatka z cykorii

cykoria z dressingiem o wyrazistym smaku. Anchovies powinny być dobre gatunkowo, ewentualnie można je pominąć i dressing też będzie smaczny. Przepis z książki Jamie's 30 minute meals





składniki:
2 cykorie białe
2 cykorie czerwone
pęczek bazylii
1 ząbek czosnku
1/3 z  30 gramowej puszki anchovies
łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki czerwonego octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka kaparów, osączonych

przygotowanie
uciąć końcówki cykorii, oddzielić liście, pociąć na mniejsze kawałki, włożyć do miski. 
mniejsze liście bazylii  rozsypać na cykorii. Do blendera włożyć resztę bazylii, czosnek, sól, pieprz, anchovies+ trochę oliwy z puszki, musztardę, jogurt, ocet i oliwę. Zmiksować na gładki sos. Polać cykorię sosem, posypać kaparami. Kapary można wcześniej podsmażyć na patelni. Jeżeli zrobiliśmy za dużo dressingu , można go przechować w lodówce 
Niestety nie miałam czerwonej cykorii , przez co sałatka jest mniej kolorowa






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam