środa, 16 października 2013

sałatka z cukinii

Efektowna i smaczna sałatka  ze strony Jamie Oliver'a
Dobry dodatek do  mozzarelli, sera koziego, wędlin, grillowanych ryb i mięs





Składniki: 4 osoby
4 niewielkie cukinie
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1 czerwone chilli
 ząbek czosnku
1 garść świeżej mięty
oliwa z oliwek extra virgin
sok wyciśnięty z 1 cytryny
opcjonalnie młody bób lub groszek

Przygotowanie
Pokroić cukinie wzdłuż na bardzo cienkie plastry, bez obierania - używam obieraczki do warzyw. Rozgrzać  mocno patelnię grillową, plastry smażyć partiami, aż pokażą się czarne przypalone paski. Usmażone cukinie układać na dużym talerzu tak aby jak najmniej na siebie nachodziły Jeszcze ciepłe posypać odrobiną soli morskiej i pieprzu
Wypestkowane chili i czosnek drobno posiekać. Posypać nimi równomiernie cukinię. Ilość chili zależy od tego jak ostre dania lubimy i od ostrości papryczki.
Posypać wszystko świeżą miętą , polać oliwą z oliwek i skropić sokiem z cytryny
Można dodać zblanszowany młody bób lub groszek




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam