czwartek, 10 października 2013

Rydze z patelni

Bardzo klasycznie. Rydze smażone na smalcu, na szczęście świeże rydze są dostępne krótko więc ta odrobina smalcu krzywdy nie zrobi. 





Składniki
400 - 500 g rydzów ( spora porcja kolacyjna dla 2 osób, wystarczająca przystawka dla 4)
1/3 paczki smalcu + ew łyżka masła
sól, pieprz 
ewentualnie pietruszka 


przygotowanie

Rydze dokładnie umyć , obciąć ogonki ( świetna metoda na sprawdzenie czy przypadkiem nie siedzi jakiś lokator - w rydzach rzadko, ale też się zdarza) . Osuszyć przed smażeniem - dobra metoda to ułożyć grzyby na parę minut na ręczniku kuchennym , nie za długo bo się potrafią przykleić , a następnie przełożyć do sita .Dobrze jak kapelusze są podobnej wielkości ale nie jest to konieczne - mimo różnej wielkości usmażą w tym samym czasie
Kapelusze zostawiamy całe.
Na patelni rozgrzewamy smalec, na gorący wrzucamy rydze, blaszkami do góry  i smażymy ok 5-6 minut (po ok 3 min z każdej strony) pod koniec smażenia można dodać masło.
Oprószamy solą, pieprzem i posypujemy pietruszką  - podajemy z pieczywem






6 komentarzy:

  1. a Ty mi powiedz skąd te rydze wziąć :) ze 30 lat tego w lesie nie spotkałam, a zjadłoby sie mniam mniam :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Z rynku, Droga Pani, z rynku ! W tym roku było ich całkiem sporo i ładnych, a nie w każdym roku tak bywa. Tak więc pozostaje Ci czekać do przyszłego wysypu rydzowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłem rydze na rynku, skąd ten smalec w przepisie, zawsze robiłem tylko na maśle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a my w tym roku rydzów ani ani. A smalec + rydze jest super

      Usuń
  4. Smalec NIGDY nie zaszkodzi, ale jednak lepsze są na maśle :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię i jedną i drugą wersję! Najważniejsze żeby rydze były!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam