piątek, 25 października 2013

Pizza z tuńczykiem

Dodatki bardzo smaczne , to i pizza smakowita wyszła




składniki :
1/4 ciasta na pizze z tego przepisu ( 2 porcje)
sos pomidorowy z tego przepisu (niewykorzystany sos można zamrozić )
puszka tuńczyka w oliwie
kilka oliwek bez pestek, pokrojonych w krążki
cebula pokrojona w piórka
kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 
2 opakowania mozzarelli po 125 g
oliwa
czosnek
oregano
ewentualnie 2 pieczarki pokrojone w plasterki


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury. Tuńczyka odsączyć z oliwy. Placki pizzy ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą , rozprowadzić łyżką sos pomidorowy, skropić oliwą , posypać oregano i położyć dodatki : porwaną na kawałki mozzarellę, cebulę , kawałki tuńczyka, nieco czosnku , oliwki i pieczarki. 
Wsunąć razem z folią do mocno nagrzanego piekarnika ( tym razem piekłam na blasze, na górnej półce) i piec ok 7 - 8 min. 






2 komentarze:

  1. Klasyczna, fajnie przyrządzona pizza z tuńczykiem. Lubię to! :)
    Szkoda tylko, że nie mam przepisu na ciasto, które byłoby podobne do tego z Dominium... No, ale może kiedys w końcu znajdę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze pizze jadłam w Bari i w Lucce. Być może w domu pieczone, powinno się nazywać pizzopodobnymi plackami? Ale też je lubię , a poszukiwania ciasta - oj znam !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam