poniedziałek, 14 października 2013

Pasteis de natas

Pyszne budyniowe ciasteczka portugalskie, doskonały dodatek do małej kawy. Przepis pochodzi z tej strony






Składniki: 12 pasteis de nata

ok 450 g ciasta francuskiego 
Na nadzienie:
500 ml śmietany 18%
200 g cukru 
8 żółtek 
2 łyżki mąki pszennej
Kawałek skórki z cytryny otarty

Przygotowanie:
ciasto francuskie cienko rozwałkować , wyciąć koła  większe niż  foremki (piekłam w formie do mufinek średniej wielkości) 
Krążkami ciasta wyłożyć  dno i boki foremek, nie trzeba smarować  masłem bo ciasto jest wystarczająco tłuste .Delikatnie odciąć nadmiar ciasta
Krem
wymieszać wszystkie składniki nadzienia w garnku. Postawić na gazie i cały czas ubijając , doprowadzić do wrzenia.Po chwili krem zgęstnieje.
Garnek odstawić na bok, przykryć folią spożywczą i poczekać aż przestygnie
W tym czasie nagrzać piekarnik do najwyższej temperatury -  260 º (ja piekłam w 250º)
Wypełnić formy z ciasta  kremem prawie do samego wierzchu i piec przez 15 minut aż do ciemnego brązu . Ze względu na różnice w piekarnikach warto sprawdzać co jakiś czas stan wypieczenia
Wyjąć z piekarnika , niech chwilę przestygnią  ,a następnie delikatnie  wyciągnąć z formy , pomagając sobie nożykiem . Posypać  cukrem pudrem lub dużą ilością cynamonu.

Oryginalny przepis z książki " cozinha tradicional Portuguesa "











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam