piątek, 18 października 2013

ogórki małosolne

Najlepsze te domowe, mocno koprowe i chrzanowe, w sezonie kisimy na okrągło , pod koniec w słoiki, żeby chociaż trochę lata zimą było.






składniki ( oczywiście kiszę na ogół ok 3 kg)
1 kg ogórków - lubię drobne
 pęk kopru
1/2 główki czosnku - obrane
kawałek laski chrzanu - obrany i pokrojony
sól niejodowana  - 2 łyżki na litr wody
opcjonalnie liście chrzanu i wiśni


przygotowanie
W odpowiedniej wielkości garnku kamionkowym układam na przemian - koper , ogórki , czosnek chrzan, znowu koper , ogórki , czosnek chrzan , na wierzchu warstwa kopru z czosnkiem i chrzanem. Zalewam gorącą mieszaniną wody i soli ( na 0,5 l wody - 1 płaska łyżka soli) na to talerzyk i ciężki kamień.

słoiki
Ogórki na zimę robię dokładnie tak jak te letnie. Do słoika 1 l wkładam trochę kopru, czosnek, chrzan,pionowo ogórki , ewentualnie uzupełniam małymi ogórkami na wierzchu, znowu koper chrzan i czosnek , zalewam gorącą zalewą i niezbyt mocno zakręcam Po 2 dniach gdy ogórki już tak nie buzują i płyn się nie wylewa - dokręcam zakrętki.  Nie pasteryzuję . Na 1 słoik wchodzi mniej więcej 0,5 kg drobnych ogórków








1 komentarz:

  1. Kocham te ogórki, Twoje przywróciły mi smak i zapach tych wakacyjnych...ah aż ślinka kapie.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie,
    http://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam