sobota, 26 października 2013

Makaron muszle ze szpinakiem i ricottą

przepis lata temu znaleziony w książce 'Lust auf..,Pasta  Step by Step' Linda Fraser, nieco zmodyfikowane, zawsze warte zrobienia



składniki:(3 osoby)
21 muszli z makaronu
250 g świeżego szpinaku
250 g ricotty
40 g tartej bułki
100 ml mleka
gałka muszkatołowa
1-2 ząbki czosnku
orzeszki piniowe lub włoskie
parmezan
sól 
pieprz

sos pomidorowy:
puszka krojonych pomidorów
natka pietruszki
oliwa z oliwek
3 zabki czosnku
sól , pieprz

przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu , al dente, odcedzić i odsączyć . 
Szpinak opłukać , obciąć ogonki, wrzucić do garnka i chwilę gotować  - nie trzeba dodawać wody. Gdy szpinak zmięknie, przełożyć  na sito,poczekać aż nadmiar wody się odsączy, wycisnąć, przełożyć na deskę i posiekać .
Nadzienie: 
W misce wymieszać ricottę, szpinak, tartą bułkę , mleko, gałkę muszkatołową, sól ,pieprz. Można doprawić rozgniecionym czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , można wszystko zmiksować  - lubię mniej gładką konsystencję , więc mieszam widelcem.
Pomidory wymieszać z 2-3 ząbkami posiekanego czosnku, polać oliwą , doprawić solą i pieprzem. Dodałam też natkę pietruszki. Wymieszać i wylać na dno naczynia do zapiekania. 
Muszle napełnić nadzieniem ( przy pomocy szprycy cukierniczej lub łyżki) ułożyć na pomidorowym sosie. Posypać parmezanem. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok 40 min.  Pierwsze pół godziny muszelki nakryć folią , ostatnie 10 min wstawić pod grill. Jeżeli nie mamy funkcji grill, pieczemy bez przykrycia.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam