piątek, 18 października 2013

jagnięcina pieczona z ziemniakami

Dobra metoda na barana, lubię mięso pieczone razem z ziemniakami bo po wyjęciu z piekarnika obiad właściwie gotowy, no , może trzeba dodać coś zielonego





składniki dla 4 osób
1,5 kg łopatki jagnięcej, najlepiej porąbanej przez rzeźnika
1 kg ziemniaków
główka czosnku + 1/2 główki do pieczenia
sól
pieprz
kilka gałązek rozmarynu (zostawić ze 2-3 całe gałązki do pieczenia)
kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
oliwa

przygotowanie
Łopatkę podzielić na mniejsze kawałki  - najlepiej jak zrobi to rzeźnik u którego mięso kupujemy. Przygotować smarowidło: czosnek drobno posiekać z oberwanymi igiełkami  rozmarynu i solą , dodać oliwę i pieprz i dokładnie wysmarować  kawałki mięsa. Włożyć na 2 godziny do lodówki. Można mięso przygotować dzień wcześniej i marynować przez noc.
Obrać ziemniaki i pokroić na mniejsze kawałki mniej więcej podobnej wielkości.  Włożyć do miski , polać oliwą , posolić i dobrze wymieszać. Na dno naczynia do pieczenia położyć ziemniaki , na nich ułożyć mięso, dodać parę gałązek rozmarynu  i   kilka ząbków czosnku, polać oliwą, wlać kieliszek czerwonego wina i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1,5 do 2 godzin , najpierw przykryte, ostatnie 1/2 godziny bez przykrycia. W trakcie pieczenia przewracałam mięso. 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam