czwartek, 17 października 2013

Eskalopki cielęce z szynką parmeńską i szałwią - Saltimbocca alla romana

szybki i efektowny pomysł na cielęce sznycle. Inspiracją był przepis z  Italia od kuchni
podawałam z podsmażonymi ziemniakami i sałatką z cukinii






składniki : dla 4 osób
8 cienkich sznycli cielęcych- po 2  na osobę  
8 plasterków szynki parmeńskiej
8 liści szałwii
kieliszek białego wina
sól
oliwa + masło do smażenia

Przygotowanie
Sznycle można lekko rozbić tłuczkiem. Na każdym układać plaster szynki i duży liść szałwii. Spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, smażyć sznycle po parę minut z każdej strony zaczynając od strony z szałwią . Przyprawić pieprzem, ewentualnie nieco posolić Wlewamy wino i dusimy do czasu częściowego zredukowania płynu.  Czas duszenia zależy od grubości mięsa. Gotowe sznycle podajemy polane masłem na którym się smażyły









2 komentarze:

  1. wygląda beznadziejni, przypalone itd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za bardzo wartościowy komentarz! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam