poniedziałek, 7 października 2013

chutney z chili i papryki

Świetny chutney z papryki i chili wg przepisu Jamie Oliver'a. Dobry do sera, tostów lub zimnych mięs
Wymaga nieco czasu, dobrze robić z podwójnej porcji



składniki:
8 - 10 papryczek chili
8 dojrzałych czerwonych papryk
oliwa
2 średnie czerwone cebule, obrane i pokrojone
1 gałązka rozmarynu, oberwane i posiekane listki
2 liście laurowe
 5cm laska cynamonu
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
100 g brązowego cukru
150 ml octu balsamicznego

Przygotowanie
w piekarniku włączyć opcję grill. Papryki i papryczki chili ułożyć na blasze i włożyć pod gorący grill . Co jakiś czas obracać , aż skórka zrobi się czarna ( małe papryczki  podpieką się szybciej) . Ostrożnie przenieść opieczone gorące papryki do miski i przykryć folią spożywczą. Kiedy ostygną, z łatwością można będzie je obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne.




Obrane i pozbawione pestek papryki posiekać i odłożyć,
Na patelni rozgrzać nieco oliwy.Dodać cebulę, rozmaryn,liście laurowe,cynamon, posolić i popieprzyć.
Dusić na małym ogniu przez ok 20 min lub dłużej , do czasu aż cebula stanie się bardzo miękka, gęsta i lepiąca.
Dodać posiekane papryki, cukier i ocet i nadal gotować do momentu kiedy płyn się zredukuje i  otrzymamy gęsty chutney. Doprawić do smaku solą i pieprzem usunąć cynamon i liście laurowe. Można przechowywać w lodówce i zjadać na bieżąco lub zamknąć w słoiczkach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam