niedziela, 13 października 2013

Bifana czyli wieprzowina po portugalsku

Portugalski "fast food"  - zawsze świeży , zawsze pyszny. Znakomity na śniadanie i lunch. Ja właściwie mogę bifanę zawsze i wszędzie. Wieprz w bułce lub chlebie, obowiązkowo z lekko słodkawą musztardą  .Przepis znalazłam tutaj


 gdzieś w Portugalii




lunch w Tawirze


składniki
ok 500 g schabu bez kości  , pokrojone w bardzo cienkie plastry
200 ml białego wytrawnego wina ,
ok 40  ml białego octu winnego
1- 2 ząbki  czosnku , przeciśnięte przez praskę
1 liść laurowy , rozgnieciony
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/4 łyżeczki całego czarnego pieprz, pokruszonego
1/4 łyżeczki całych goździków
1/4 łyżeczki  sosu piri-piri, (lub sos Tabasco, )
2 łyżki smalcu do smażenia
+ nieco wina, sól ,pieprz, papryka w proszku

przygotowanie

kotlety wieprzowe przepłukać, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem .
W misce dobrze  połączyć  wino , ocet , czosnek , liść laurowy, łyżeczka  pieprz,  paprykę, pieprzu , goździki i piri - piri sos .
Kotlety włożyć do foliowej torebki, zalać przygotowaną marynatą, szczelnie zamknąć , dobrze wymieszać , włożyć worek do miski i schować do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Co jakiś czas torbę przewracać aby marynata rozprowadziła się równomiernie.

Wyjąć wieprzowinę z marynaty , osuszyć ręcznikiem papierowym
Przed smażeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej .
Rozgrzać patelnię na średnim dużym ogniu i stopić smalec . Smażyć  wieprzowinę partiami w gorącym smalcu, jeśli kotlety są odpowiednio cienkie to prawdopodobnie wystarczy jedynie minuta po każdej stronie.

Usmażoną wieprzowinę odsączyć z tłuszczu. Na patelnię  wlać spory chlust   wina, dodać soli pieprzu i papryki w proszku  do smaku - po sporej szczypcie -zagotowujemy  i delikatnie odskrobujemy z dna patelni za pomocą łopatki wszystkie resztki po smażeniu.
.
Na patelnię wrzucić mięso , zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez kolejną minutę 
bułkę nakrawamy i podgrzewamy  ( ja włożyłam ją na chwilę do piekarnika pod grill) , do środka wkładamy mięso, trochę musztardy i gotowe








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam